معرفی شهر


این شهرستان با وسعت ۱۷۱۷/۵کیلومتر مربع معادل ۷/۲۳ درصد مساحت استان مازندران را تشکیل می دهد و از شمال به دریای مازندران، از جنوب به رشته کوههای البرز، از شرق به شهرستان نور و از غرب به شهرستان چالوس متصل است. ارتفاع آن از سطح دریا -۲.۹ متر است. نوشهر دارای دو بخش و ۴ دهستان است. نوشهر دارای دو بخش آب و هوایی جلگه ای معتدل ، مرطوب و کوهستانی سرد و نیمه مرطوب می باشد. اقتصاد این شهرستان بر پایه کشاورزی و صنعت گردشگری استوار است. بر اساس آمار سال۱۳۹۰ این شهرستان از ۱۲۸۶۴۷نفر جمعیت تشکیل شده است.

از دیگر ویژگیهای برجسته نوشهر فرودگاه ، بندر ، نزدیکی به دریا و جنگل ارتباط نزدیک با پایتخت میباشد. نوشهر از معدود شهرستان های ایران است که در حوزه راه دارای سه ارتباط زمینی، هوایی و دریایی می باشد. موقعیت جغرافیایی شهر نوشهر در ۳۶ درجه و ۳۶ دقیقه عرض شمالی و ۵۱ درجه و ۳۱ دقیقه طول شرقی قرار دارد .
نوشهر با تهران از طریق شهر چالوس و جاده کندوان حدوداً ۲۰۰ کیلومتر و با شهر ساری ( مرکز استان ) حدوداً ۱۶۴ کیلومتر فاصله دارد.
دما نوشهر،
مانند سایر شهرهای ساحلی دارای آب وهوای استوایی و نیمه مرطوب است. روزهای تابستانی عموما گرم ومرطوب بوده و تغییرات دما در شبانه روز وماه های مختلف نسبتاً کم می باشد. اتمسفر مرطوب همراه با ابزار تبادل حرارتی سریع جلوگیری نموده وآب وهوای مدیترانه ای با هوای خشک وآسمان صاف کمتر مشاهده می شود. پدیده فوق باعث تغییرات ملایم درجه حرارت در شب و روز می گردد. بنابراین میانگین سالانه دما در طی دوره آماری، در شهر نوشهر ۳/۱۶ درجه سانتیگراد وگرمترین ماه سال تیر ( جولای ) ۸/۲۵ درجه سانتیگراد و سردترین ماه سال بهمن ( فوریه ) ۳/۷ درجه سانتیگراد به ثبت رسیده است. همچنین مقادیر کمینه ( متوسط حداقل ) در دی ماه ۷/۳ درجه سانتیگراد و میانگین بیشینه ( متوسط حداکثر) در تیر ماه ۶/۲۸ درجه سانتیگراد می باشد.
بارندگی
بارندگی در شهر نوشهر به صورت آدیا باتیکی و صعود مکانیکی از دامنه های البرز صورت می گیرد. بدین صورت که توده های هوای مرطوب با برخورد به ارتفاعات البرز ضمن صعود وتراکم وتشکیل ابر، ایجاد بارندگی می کند. مقدار متوسط بارندگی سالانه طی دوره آماری در نوشهر ۵/۱۲۸۰ میلیمتر می باشد. پر بارانترین فصل سال در نوشهر پاییز اسـت ۶/۵۸۵ میلیمتر از کل بارندگی سالانه ( ۵/۱۲۸۰ ) میلیمتر، یعنی ۷/۴۵ درصد بارش سالانه در این فصل فرو می ریزد و کم بارانترین فصل سال بهار است که حدود ۶/۱۴۴ میلیمتر بارندگی دارد.
رطوبت نسبی میانگین سالانه رطوبت نسبی در نوشهر ۸۳ درصد می باشد. دلیل عمده بالا بودن رطوبت نسبی به خاطر همجواری با دریای مازندران و تبخیر زیاد از سطح دریاست. میانگین حداقل رطوبت نسبی در فصل تابستان و تیر ماه حدود ۷۰درصد است و میانگین حداکثر رطوبت نسبی در فصل پاییز و ماه های مهر و آبان و همچنین ماه اسفند ۹۵ درصد است.
بالا بودن رطوبت نسبی به همراه عوامل دیگر چون درجه حرارت مناسب و غیره بخش جلگه ای را مناسب برای تولید مرکبات و کشت برنج کرده است. تاریخچه نوشهر قدیمی‌ترین نام نوشهر سنگ تجن می‌باشد. آغاز شکل گیری نوشهر از روستای گردکل و منطقه شهر پشت بوده است که در مجاورت رودخانه گردکل در شمال مسیر راه سرتاسری کناره قرار داشته است.
در زمان قاجار به لحاظ نزدیک بودن این روستا به دریا و مناسب بودن ساحل آن جهت پهلوگیری شناورهای تجاری مورد توجه شخصی بنام خاچیک قرار گرفت. و این منطقه محل مناسبی برای مبادله و حمل و نقل کالا میان ایران و روسیه شوروی و سبب رونق فعالیتهای مختلف اقتصادی گردید. پس از مدت زمانی مورد توجه حبیب اله خان سردار خلعتبری تنکابنی (پدر سپهسالاراعظم تنکابنی؛ درآن زمان نوشهربامحوریت کجورقسمتی ازتنکابن محسوب می‌شد.) قرار گرفت که بجهت آغاز فعالیت‌های عمرانی به حبیب آباد معروف شد سپس به دهنو و در سال ۱۳۱۸ هجری شمسی و در زمان پهلوی اول با ایجاد بندر نوشهر و یک سلسله اقدامات عمرانی با هویت شهری در کنار بافت روستائی به نوشهر تغییر نام یافت. بنابراین علل عمده استقرار و پیدایش شهر نوشهر در این منطقه را می‌توان وجود رودخانه‌های متعدّد، نزدیکی آن به دریا، کوتاه بودن فاصله‌اش به تهران و موقعیت مناسب ساحل آن برای پهلوگیری شناورهای تجاری و حاصلخیزی اراضی اطرافش دانست

تاریخچه شهرداری نوشهر قبل از آنکه مرکز شهرستان و فرمانداری باشد دارای موقعیت شهری بوده و از سال ۱۳۱۳ شهرداری آن تاسیس شد.یعنی بیش از ۷۰ سال شهرداری و شهردار دارد، شایان ذکر است ساختمان شهرداری ، فرمانداری و بخشداری تا سال ۱۳۵۸ بصورت مشترک بوده و جمعیت شهر در آن زمان از ۸۰۰۰ نفر بالغ نمی شد و تعداد پرسنل اولیه حدودا ۱۲ نفر بوده .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *